Güncel Sayı

Cilt: 2 Sayı: 1, 31.12.2024

Yıl: 2024
Dr. Öğr. Üyesi Onur USTA ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ 0000-0001-5241-5900
Ortaçağda Türk-İslam Arkeolojisi , Osmanlı Tarihi, Yeniçağ Osmanlı Tarihi, Yeniçağ Ortadoğu Tarihi, Yeniçağ Asya Tarihi, Yeniçağ Akdeniz Tarihi
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin YAMAN Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 0000-0003-1693-6500
Arkaik Dönem Arkeolojisi, Yunan ve Roma Dönemi Arkeolojisi, Arkeoloji
Dr. Öğr. Üyesi Özgür UÇAR Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 0000-0002-4668-5004
Çevre Felsefesi, Değer Felsefesi, Devlet Felsefesi, Kültür Felsefesi, Sanat Felsefesi, 20. Yüzyıl Felsefesi, 21. Yüzyıl Felsefesi, Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Antropolojisi, Siyasal Teori ve Siyaset Felsefesi, Sosyal ve Kültürel Antropoloji, Siyasal Antropoloji, Göç, Etnisite ve Çok Kültürlülük Sosyolojisi, Sosyal Değişim

Dergimizin amacı, insan ve toplum bilimleri alanlarına ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunabilecek çalışmalar yayınlamaktır. 

Dergi dil, kültür, edebiyat, tarih, sanat tarihi, arkeoloji, antropoloji, coğrafya, felsefe, psikoloji ve sosyoloji gibi insan ve toplum bilimleri tüm alanlarındaki kuramsal ve yöntemsel çalışmalara yer vermektedir. ASSOS İnsan ve Toplum Bilimlerinde Araştırmalar Dergisi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 2 sayı yayımlanmaktadır. ASSOS’a Türkçe veya İngilizce yazılmış özgün çalışmalar kabul edilmektedir. Bu kapsamda araştırma ve görüş makaleleri, kitap eleştirisi ve metin çevirileri kabul edilir. Editöre mektup ve teknik not kapsamındaki yazılar kabul edilmemektedir.


Araştırma ve görüş makalelerinin metin kısmı 5.000 sözcükten az, 12.000 sözcükten fazla olmamalıdır. Kitap değerlendirmeleri ise en az 1000 en fazla 3000 sözcük içermelidir.

Çalışmalardaki kaynak gösterme, kaynakça oluşturma ve göndermelerde (atıflarda) APA 6 (American Psychological Association) uyarlaması kullanılmalıdır. 

APA 6 kullanımında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız: https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples

Metin içinde atıflar:

Genel Kural: (Yazar soy ismi, eser yayım tarihi, sayfa numarası). Eğer yazarın ismi metin içinde bahsediliyorsa parantez içinde yazarın soy isminden sonra tarih vermek yeterlidir. Atıf yapılan eser iki yazarlı ise her iki yazarın soy ismi parantez içinde gösterilmelidir. Esere ait yazar sayısı üç-beş isim ise ilk atıfta bütün yazarların soy isimleri parantezde gösterilmelidir. Sonraki atıflarda sadece ilk yazarın soy ismine ve diğer yazarlar için de "ve diğerleri (et. al.)" demek yeterlidir. Şayet yazar sayısı beşten fazla ise atıf yaparken sadece ilk yazarın soy ismi ve diğer yazarlar için "ve diğerleri" demek yeterlidir.

Tırnak işareti ile esere atıf yaparken mutlaka sayfa numarası verilmelidir. Eğer tırnak işareti yoksa sadece eserin yazarına atıf varsa soy isim ve eser yayım yılı tarihini vermek yeterlidir. Eğer yazarın ismi zikrediliyor fakat bahsi geçen yazarın argümanı tırnaksız veriliyorsa yazarın metin içindeki isminden hemen sonra eser basım yılı verilebilir.

Örn:  Afet terimi, “toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan, etkilenen toplumun baş etme kapasitesinin yeterli olmadığı doğa, teknoloji veya insan kaynaklı olay” olarak tanımlanır. (Aldemir ve diğerleri, 2014, s. 23).

Prown (1982, s.2), bu nesneleri insanlık tarihinin birer kanıtı olarak kabul eder fakat bunların soyut, entelektüel, manevi öğelerin gerisinde kaldığı imasını da yapar ve şu şekilde durumu açıklar: ‘İnsanlık tarihinin kanıtı, soyut, entelektüel, manevi öğelerin, maddi ve fiziksel boyuttan üstün olduğu duyumuzu doğrulamaktadır’.

Hodder (2003), bir nesnenin hakkında nasıl kullanıldığı, sosyal özellikleri, kişisel duygular ve dini inançlar üzerinde nasıl bir etki gösterdiği hakkında konuşulabileceğini belirtmektedir.

Kocaman bir ‘Çağ’ nitelemesiyle, kendini ‘üç çağ’cılardan beri (Bain, 1848, ss. 64-67) açıklamak isteyenlere materyaller sağlayan bir zaman dilimidir.

Bunların dışında APA metin içinde ve kaynakça örnekleri aşağıda belirtilmiştir:

APA Kaynakça Örnekleri

Dergi Makaleleri İçin


Basılı dergi makalesi: 
Metin içinde atıf: (Öztamur, 2002, s. 175)

Öztamur, P. (2002). Büyük Buhran ve Cumhuriyet Gazetesinde Yoksulluk Üzerine Söylemler 1929-1931. Toplum ve Bilim, (94), 175-188.

Kitap ve eKitaplar

Kitap: Tek yazarlı
Metin içinde atıf: (Buğra, 2021, s.175)

Buğra, A. (2021). Kapitalizm, Yoksulluk ve Türkiye'de Sosyal Politika. 10. baskı. İstanbul: İletişim Yayınevi.

Kitap: Yazarı olmayan
Metin içinde atıf: (World Bank, 2001, s.50)

World Bank. (2001). World Development Report 2000/2001. New York: Oxford University Press.

Gönderilen tüm yazılar yazarlar tarafından iThenticate, Turnitin ya da İntihal.net programlarından biri kullanılarak benzerlik kontrolüne tabi tutulmalı ve benzerlik raporu makaleyle birlikte dergi sistemine yüklenmelidir. Yazarlar öz-intihal dâhil, intihalden kesinlikle kaçınmalıdır. 

Çalışmaların aşağıda belirtilen yazım kurallarına göre hazırlanması gerekir. Yazım kurallarına ve bölüm düzenleme ilkelerine uymayan çalışmalar değerlendirmeye alınmaz.

YAZIM KURALLARI

Sayfa Düzeni

Çalışmalar A4 dikey boyutunda kenar boşlukları her bir kenardan 2,5 cm olacak şekilde hazırlanmalıdır. Yazı karakteri olarak Times New Roman kullanılmalıdır. Çalışmalar aşağıda belirtilen sıra ve kurallara göre düzenlenmelidir.

Türkçe Başlık: Çalışmanın Türkçe başlığı, 12 Punto Koyu BÜYÜK HARFLERLE ortalanarak yazılmalıdır.

İngilizce Başlık: İngilizce başlık, Türkçe başlıktan sonra, 12 Punto Koyu BÜYÜK HARFLERLE ortalanarak yazılmalıdır.

Yazar İsmi/İsimleri: Başlıklardan sonra, yazarın sadece adı (ilk harfi BÜYÜK) ve soyadı (BÜYÜK HARFLERLE) 12 Punto Koyu, sola dayalı olarak yazılmalıdır. Ardından yazar ile ilgili bilgiler (unvan, kurum ve yazarın e-posta adresi) verilmeli ve bu bilgilerin altındaki satıra yazarın ORCID numarası eklenmelidir.

Öz: Türkçe “Öz”, 10 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalı ve en az 200 sözcük olmalı, 300 sözcüğü geçmemelidir.

Anahtar Sözcükler: Çalışmaların konularını yansıtan en az beş, en fazla sekiz Türkçe anahtar sözcük eklenmelidir. Anahtar sözcüklerin sadece ilk harfi büyük olmalıdır. Her anahtar sözcük virgülle ayrılmalı ve 10 punto olarak yazılmalıdır.

Abstract: “Öz” kısmında yazılı olan metnin İngilizce tercümesi 10 punto olarak verilmelidir.

Keywords: “Anahtar sözcükler” kısmında yazılan sözcüklerin İngilizcesi aynı kurala göre 10 punto olarak verilmelidir.

Makale Ana Metni: 11 punto, 1,5 aralıkla, iki yana hizalanarak yazılmalı ve Microsoft Word dosyası olarak oluşturulmalıdır. Yazı karakteri olarak Times New Roman kullanılmalıdır. Paragraflar arasında 6 nk aralık verilmeli, paragraf girintisi 1 cm olmalıdır.

Dipnotlar: 9 punto, 1 satır aralığıyla ve iki yana hizalanarak yazılmalı; ana metinden dipnot çizgisi ile ayrılmalıdır. Dipnotlar arasında 6 nk aralık bırakılmalıdır.

Çalışma Bölümleri

Çalışmalar, aşağıdaki sıra ile belirtilen bölümlerden oluşmalı ve bu bölümlere yönelik düzenleme kuralına uyularak yapılandırılmalıdır.

Giriş: Makalenin “Giriş” kısmında araştırma problemi ve çalışmanın amacı alanyazından yararlanılarak açıklanır ve çalışmanın kuramsal temellerine yer verilir.

Ana Başlıklar: Başlığın tamamı büyük harflerle ve koyu yazılmalıdır.

Alt başlıklar: Alt başlıkların tamamı koyu olmak üzere her kelimenin ilk harfi büyük yazılmalı ve başlık sonunda satırbaşı yapılmalıdır.

Çalışmada, yapılan alıntıların ve yararlanılan kaynakların belirtilmesi gerekmektedir. Metin içinde yapılacak doğrudan kısa alıntılar, tırnak içinde (“…”) verilmelidir. Uzun alıntılar (40 sözcükten fazla) ise tırnak kullanılmaksızın, paragraf başı yapıldıktan sonra soldan 2 cm, sağdan 2 cm bırakılarak, düz, 10 punto ve 1 satır aralığı yazılmalı, ardından parantez içinde kaynağı yazıldıktan sonra nokta konulmalıdır.

Sonuç: Araştırma bulguları ışığında ortaya çıkan sonuçlar açıklanmalıdır.

Kaynakça: Kaynak gösterme, kaynakça oluşturma ve göndermelerde (atıflarda) APA 6 (American Psychological Association) uyarlaması dikkate alınmalıdır. Ancak, Türkçe eser ve makale adları TDK Yazım Kılavuzu’na uygun düzenlenmelidir.

Uygulamalı Araştırma Çalışma Bölümleri

Uygulamalı araştırma içeren çalışmalarda aşağıdaki kısımlar ayrıca yer almalıdır.

Giriş: Çalışmanın “giriş” kısmında çalışmanın bölümlerine yönelik özet bilgi, bilimsel alanyazındaki karşılığı, araştırmanın önemi, araştırma problemi ve amaçları detaylandırılmalıdır. Bu bölüm, tek başlık veya alt başlıklarla yapılandırılabilir. Metin içerisinde koyu ya da altı çizili ifadeler kullanılmamalıdır.

Yöntem: Araştırmanın türü, modeli, soruları ve hipotez(ler)i, araştırma grubu, veri toplama teknikleri, geçerliği ve güvenirliği, veri toplama teknikleri, verilerin analizi, sınırlılıkları, gerekli ise etik kurul onayı, yöntem kısmında yer almalıdır. Bu bölümde, Araştırma Soruları, Araştırma Modeli, Hipotez(ler), Veri Analizi, Veri Toplama Teknikleri alt başlıklar olarak yapılandırılabilir.

Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgular, çalışmanın amacı ve problemini destekler nitelikte ve bütünlüğü koruyacak biçimde, ilgili tablo, şekil, grafik veya resimlerle açıklanmalıdır. Kullanılan tablo, şekil, grafik veya resimlere mutlaka metin içerisinde yönlendirme yapılmalıdır. Grafik ya da Şekil olarak verilen bulgu sunumlarının yayın kalitesi ve okunabilirlik açısından yüksek kalitede verilmesi gerekmektedir. Tablo olarak verilen bulgular ise APA 6 uyarlanmasının kurallarına uygun formatta yapılandırılmalıdır. Çalışmada kullanılan bütün tablo, grafik, şekil ve resimler başlıklandırılmalıdır. Bulgular bölümü, çalışmanın okunabilirliği ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla alt başlıklarla verilebilir.

Sonuç: Araştırma bulguları ışığında ortaya çıkan sonuçlar açıklanmalıdır.

Öneriler: Çalışmanın sonuçlarına uygun öneriler geliştirilmelidir. Ayrıca alanyazına katkı sağlayacak, gelecekte yapılabilecek çalışmalara ve alandaki uygulamalara yönelik önerileri de içermelidir.

Teşekkür: Araştırmaya katkı sağlayan kişi veya kurumlara teşekkür (gerekiyorsa), sayfa sonu dipnotu olarak verilmelidir.

EKLER (APPENDIX)

Çalışmada sunulan “Ekler” aşağıdaki kurallara göre düzenlenmelidir:

Ekler: Ek tablo, şekil, grafik ve resimler yeni bir sayfada verilmelidir. Her bir ek; Ek 1., Ek 2. gibi sıralanmalı ve her bir ek ayrı başlıklandırılmalıdır. Ek olarak kullanılan bir unsur var ise bu unsura yönelik yönlendirmeler metin içinde mutlaka verilmelidir.

Fotoğraf, şema vb. görsel malzeme kullanılması durumunda kaynak gösterilmesi gerekmektedir. İzin ya da telif konularındaki hukuki sorumluluk çalışmanın yazarlarına aittir.

Yazarlar, hakem değerlendirme süreci tamamlanmış çalışmaları üzerinde (hakem değişiklik önerileri hariç) herhangi büyük bir değişiklik (bölüm, paragraf, tablo, resim, grafik ekleme, başka bir yazarın/yazarların adının sonradan makaleye eklenmesi vb.) yapamazlar.

Yayın İlkeleri

ASSOS İnsan ve Toplum Bilimlerinde Araştırmalar Dergisi akademik dürüstlük ilkelerine riayet eder ve akademik dürüstlük bağlamındaki değerlendirme ilkelerini içeren ICMJE (International  Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)'un yazarlar ve editörler için sunduğu uluslararası yayın etiği standartlarını dikkate almaktadır. Tüm yayınlar, editör kriterleri tarafından yapılan ilk taramaya dayanan çift kör hakem inceleme sürecine tabidir ve Yayın Etiği Komitesi (COPE) değerlendirme ilkeleri; alana önemli katkıyı, kavramsal kaliteyi, uygun metodolojiyi ve anlatımın açıklığını içermektedir. “Çift kör, hakem tarafından gözden geçirilmiş” bir dergide bir makalenin yayınlanması, tutarlı ve saygın bir bilgi ağının geliştirilmesinde esastır. Çift kör hakem değerlendirmesinde; ‘prestijli’ veya ünlü yazarlar tarafından yazılan makaleler, yazarın itibarından ziyade makalelerinin içeriğine dayanarak değerlendirilir. Bu nedenle, yayıncılıkta yer alan yazarlar, dergi editörü, hakemler ve yayıncı gibi tüm taraflar için beklenen etik davranış standartlarına karar vermek önemlidir. Yazarlar tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve yazarlar başkalarının eserlerini ve/veya sözlerini kullanmışlarsa, bunun uygun şekilde alıntılandığından veya atıfta bulunulduğundan emin olmalıdırlar.

ASSOS Dergisi'nin Yazarlardan Beklediği Etik Sorumluluklar:

  •  Yazar(lar) kendi özgün çalışmalarını dergiye göndermelidir. Yazıdaki diğer çalışmaların sonuçlarından yararlanıyor veya sunuyorlarsa, metin içi ve metin sonu kaynaklarını doğru ve eksiksiz yazmak zorundadırlar.
  • Yazar (lar) telif hakkı devir sözleşmesini ve benzerlik raporu formunu başvuru yaptıkları sırada makaleleri ile birlikte Dergi Park üzerinden ASSOS Dergisi'ne sunmalıdır.
  • ASSOS Dergisi hiçbir surette e-mail, doc. veya pdf. olarak yazılı biçimde hiçbir surette makale kabul etmemektedir. ASSOS Dergisi'ne makale gönderimi yalnızca Dergi Park üzerinden yapılmaktadır. Yazar (lar) çalışmasını göndermeden önce ORCID numaralarını https://orcid.org/register adresi üzerinden almış olmaları gerekmetedir.
  • Çalışmaya entelektüel katkısı olmayan kişiler yazar olarak gösterilmemelidir.
  •  Gönderilen yazılarda çelişkili çıkarlar veya ilişkiler varsa bunlar belirtilmeli ve açıklanmalıdır.
  • Yazar(lar)dan makalelerinin inceleme sürecinde ham verilerini sağlamaları istenebilir. Bu durumda yazar(lar) verilerini ve bilgilerini ilgili yayın ve bilim kurullarına sunmaya hazır olmalıdır.
  • Yazar(lar) ın sözlü tarih ve anket çalışmalarında görüşülen kişilerden ilgili görüşmenin makalede aktarılacağına dair izin ve onay belgesi aldıklarını göstermelidir.
  •  Yazar(lar), erken yayımlanma veya yayımlanma sürecinde olan çalışmalarında bir hata veya çelişkili bir sonuç fark etmeleri durumunda editöre bildirmek ve düzeltme veya geri çekme sürecinde editörlerle işbirliği yapmakla yükümlüdür.
  • Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Her gönderim ancak bir öncekinin tamamlanmasından sonra yapılabilir. Başka bir dergide yayınlanan bir çalışma ASSOS Dergisi'ne gönderilemez.
  • Dergimize sunulacak psikoloji ve sosyoloji alanlarında gerçekleştirilen insan ile ilgili tüm araştırma ve laboratuvar çalışmaları için yazarların gerekli etik kurul onayı için izin aldıklarını ve etik ilkelere uygun davrandıklarını beyan etmek zorundadırlar.

Editörün Etik Sorumluluğu
Editör, COPE tarafından açık erişim olarak yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" kılavuzuna dayalı olarak aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olmalıdır.
1.1. Genel Görev ve Sorumlulukları
1. Okurların ve yazarların ihtiyaçlarını karşılama çabası içinde olmalıdır.
2. Dergilerini sürekli geliştirmek için çaba göstermelidir.
3. Yayımladıkları derginin kalitesini güvence altına almak için süreci elverişli yürütmelidir.
4. İfade özgürlüğünü destekler mahiyette olmalıdır.
5. Akademik kaydın (indeksin) dürüstlüğünü korumalıdır.
6. Entelektüel ve etik standartları korumalı ve ödün vermemelidir.
7. Gerektiğinde düzeltmeleri, açıklamaları, makalelerin geri çekilme yazısını ve özürleri yayımlamaya her zaman hazır olmalıdır.
1.2. Okuyucularla İlişkiler
1. Okuyucular, araştırmaları veya diğer akademik çalışmaları kimin finanse ettiği ve fon verenlerin araştırmada ve yayında herhangi bir rolü olup olmadığı ve eğer öyleyse, bunun ne olduğu konusunda bilgilendirilmelidir.
1.3. Yazarlarla İlişkiler
1. Editörün bir makaleyi yayına kabul etme veya reddetme yönündeki kararları, makalenin önemine, özgünlüğüne ve açıkça anlaşılır olmasına ve çalışmanın geçerliliği ve derginin çalışma kapsamı ile olan ilişkisine dayanmalıdır.
2. Editör başvuruyla ilgili ciddi problemler tespit edilmedikçe başvuruların kabul edilmesi ile ilgili verdikleri karardan dönmemelidir.
3. Yeni editör, ciddi sorunlar tespit edilmedikçe, önceki editör tarafından yapılan gönderileri yayımlama kararlarını bozmamalıdır.
4. Hakem değerlendirme sürecinin bir açıklaması yayımlanmalı ve editörler bu açıklanmış süreçteki değişiklikler hakkında bilgi sunmalıdır.
5. Dergiler, yazarların editöre ait kararlara itiraz edebilmeleri için belirlenmiş bir işleyiş sürecine sahip olmalıdır.
6. Editör yazarlar için bir rehber yayımlamalıdır. Bu rehber düzenli olarak güncellenmelidir.
1.4. Hakemlerle İlişkiler
1. Editör, hakemler için onlardan tüm beklenenleri mahremiyet içerisinde ele almalı ve başvurusu yapılmış makalelerin nasıl inceleneceğine yönelik bir rehber oluşturmalıdır.
2. Editör, bir yazıyı gözden geçirmeyi kabul etmeden önce hakemlerin potansiyel rakip çıkarları olup olmadığını göz önünde bulundurmalıdır.
3. Editör hakem ve yazarlara açık değerlendirme sistemi kullandıklarını beyan etmediği takdirde hakem kurulunun kimliklerinin gizliliğinin sağlandığını garanti eden bir sisteme sahip olmalıdır.
4. Editör belli bir makale için davet edilip değerlendirme de bulunan hakemlere dergi sayısı içinde teşekkür yazısı yazabilir.
1.5. Yayın Kurulu Üyeleriyle İlişkiler
1. Editör, yeni yayın kurulu üyelerine, kendilerinden beklenen her şey hakkında kılavuz bilgiler sağlamalı ve mevcut üyeleri yeni politikalar ve gelişmeler hakkında sürekli bilgilendirmelidir.
1.6. Dergi Sahipleri ve Yayıncıları ile İlişkiler
1. Editör, editoryal bağımsızlık ilkesine dayanmalıdır.
2. Editör, dergi sahibi ya da yayıncısının müdahalesi olmadan, makalenin kalitesi ve dergiye uygunluğuna göre hangi makaleyi yayımlaması gerektiğine karar vermelidir.
3. Editör derginin sahibi ve / veya yayıncısı ile ilişkilerini belirleyen yazılı bir sözleşmeye sahip olmalıdır.
1.7. Editöryal ve Hakem Değerlendirme Süreci
1. Editör dergisindeki hakem değerlendirmesinin adil, tarafsız ve zamanında olmasını sağlamak için çaba göstermelidir.
2. Editör, dergilerine gönderilen materyallerin incelenirken gizli kalmasını sağlayacak sistemlere sahip olmalıdır.
3. Editör derginin içindeki bölümlerin farklı amaç ve standartlara sahip olduklarını farkında olarak yayımladıkları materyallerin kalitesini sağlamaya çabalamalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
İnceleme süreci çift kör inceleme esasına göre yürütülmektedir. Hakemler yazarlarla doğrudan iletişime geçmez, incelemeleri ve yorumları dergi yönetim sistemi üzerinden işlenir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem görüşleri editör tarafından yazar(lar)a atanır.
Hakemler:
• Sadece uzmanlık alanlarında inceleme yapmayı kabul etmelidir.
• Tarafsız ve gizli bir şekilde değerlendirme yapmalıdır.
• Çıkar çatışması ile karşılaştıklarını düşünürlerse ve inceleme sürecinde makaleyi incelemeyi reddederlerse dergi editörünü bilgilendirmelidir.
• İnceleme sürecinden sonra gizlilik ilkesine uygun olarak inceledikleri yazıları imha etmelidir.
• Hakemler, değerlendirdikleri yazıların son hallerini ancak yayınlandıktan sonra kullanabilirler.
• Makaleyi objektif olarak ve sadece içeriği açısından incelemeli ve milliyet, cinsiyet, dini ve siyasi inançlar ile ekonomik kaygılar değerlendirmeyi etkilememelidir.
• Yazıyı yapıcı ve nazik bir tonda gözden geçirmeli; düşmanlık, iftira ve hakaret içeren kişisel yorumlar yapmaktan kaçınılmalıdır. İncelemeyi kabul ettikleri makaleyi zamanında ve yukarıda belirtilen etik kurallara uygun olarak davranmalıdırlar.
• Hakemlerin inceledikleri makalelere ilişkin Hakem Değerlendirme Formu ’nu doldurmaları gerekmektedir. Hakemlerin değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ile kararlarına ilişkin gerekçelerini de bu formda belirtmeleri gerekmektedir.

Dergi internet sitesinde yayınlanacak ve basılacak çalışmalar için herhangi bir ücret veya masraf talep edilmemektedir.